Relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana se afla acum intr-un impas.
Credeti?
Da. Cred.
De ce?
Incalcarea memorandumului privind adoptiile a prilejuit europarlamentarului Oostlander elaborarea unui amendament la raportul Nicholson prin care recomanda Comisiei si Consiliului suspendarea negocierilor cu Romania.
In primul rand problema adoptiilor este o chestiune care trebuie sa fie examinata mult mai in profunzime. D-l comisar Verheugen i-a adresat o scrisoare d-lui Nastase pentru a-i cere mai multe informatii despre ce se intampla in acest domeniu. D-l prim-ministru i-a raspuns d-lui Verheugen si acest raspuns al primului-ministru trebuie examinat, urmand ca dupa aceea sa vedem ce e de facut. Amendamentul de care vorbiti, pana acum, este numai o propunere a unui parlamentar, care urmeaza sa fie discutata, examinata si votata de catre Comisia Afacerilor Externe la Parlamentul European. Vom vedea daca propunerea va fi acceptata la nivelul Comisiei si apoi, daca aceasta propunere va fi acceptata in plenul Parlamentului. Pana acum nu stiu ce urmeaza sa se intample. Dar si in acest caz Parlamentul nu are ultimul cuvant - asta pentru statele membre - ci Consiliul de Ministri al Uniunii Europene. Evident ca e, ca intotdeauna, vorba de un semnal care arata preocuparea Uniunii pentru o tara candidata, dar, cred eu, si un semnal ca exista persoane care vor cu adevarat ca Romania sa adere la Uniunea Europeana.
Este un episod cu prilejul caruia au fost semnalate defectiuni in ceea ce priveste criteriile politice care se parea ca erau indeplinite de Romania, ramanand in discutie cele economice. In acest moment sunt puse in cauza criteriile politice?
Nu. Cred ca problema copiilor in Romania este si ea o problema care tine tot de reforma. Or, reforma in domeniul situatiei copiilor sau in domeniul justitiei sau in oricare alt domeniu