Pretul painii ar putea creste in perioada urmatoare, ca urmare a scumpirii graului pe piata interna, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. "Nu se poate face o estimare a nivelului la care Pretul painii ar putea creste in perioada urmatoare, ca urmare a scumpirii graului pe piata interna, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. "Nu se poate face o estimare a nivelului la care agentii economici ar putea scumpi painea, pentru ca depinde de fiecare dintre acestia cum isi acopera costurile, dar si de evolutia pretului graului pe piata mondiala", a adaugat Popescu. Oricum, surse din industria de panificatie au afirmat ca, in ultima perioada, in mai multe zone din tara pretul painii a crescut deja. "In zona Moldovei, ultima scumpire, din luna decembrie, a fost de circa 9 la suta, iar in urma cu o saptamana, cel mai mare producator de paine din judetul Valcea a scumpit painea cu 1.000 lei", ne-au declarat surse din domeniu. Potrivit presedintelui Rompan, in prezent "circa 80-90 la suta din graul folosit la produse de panificatie provine din import". "Nu e bob de grau romanesc pe piata, din septembrie 2003 lucram numai cu grau din import", ne-a spus Gheorghe Roibu, directorul Agronar SA din judetul Valcea. "Oficial se spune ca din cauza secetei din vara anului trecut nu este grau, insa consider ca adevarata cauza este ca politicile Ministerului Agriculturii in domeniu sunt inexistente", a mai aratat unul dintre producatorii de paine. La randul sau, Ministerul Agriculturii ne-a informat, printr-un comunicat, ca pretul graului pe piata interna va continua sa creasca in perioada urmatoare, pe fondul dependentei de importuri si tendintelor de pe plan mondial. "Scoaterea unor cantitati de grau de la rezerva de stat a mai temperat cresterea pretului graului, furnizorii plafonand si chiar scazand pretul, dar nu stim pentru cat timp", spune Samis Nicolae, direct