?Pe cine am putea dori sa vedem la minister, care sa poata asigura respectarea legilor, mai virtos in acest cerc in care ne aflam, intre Rosii si intre Albi? Pe Rosii ii vazuram: teribil si oribil lucru este Rosii la putere!...?
?Sa nu ne mai facem iluziuni mari, sa nu mai dorim si sa cerem schimbari de ministri, pentru ca acestia care sint astazi ministri sint tot ceea ce poate fi mai bun dintre oamenii posibili astazi, dintre Rosii si dintre Albi, din coalitiunea destructoare pentru Salvare?.
(Extrase din articolul lui Cezar Bolliac, ?Legile si ministrii?, aparut la 13 septembrie 1866 in ?Trompeta Carpatilor?).
De citiva ani ma tot uit nedumerit la celebritatile noastre: eseisti, revolutionari, fotbalisti, liber-cugetatori, femei dezbracate, analisti de generatie spontanee, politicieni nascuti cu totii fix in 1989, luna decembrie, ?procuratori? si, toti la un loc, oameni cu ?multa imagine?. Daca ei sint atit de destepti si cu atita ?imagine?, de ce le merge romanilor atit de prost?! Intr-un asemenea balamuc populat de impostori, cine sa-si mai aduca aminte de marile nume ale istoriei nationale? Cine sa se mai intereseze de Cezar Bolliac, figura proeminenta a Revolutiei de la 1848, cu studii la Paris, unde traieste intre 1850 si 1857, ?unul din cei mai valorosi jurnalisti din literatura romana? (Ioana Em. Petrescu), poet social, precursor al lui George Cosbuc? Mai toate raspunsurile la nelinistile si impasurile noastre de azi se gasesc in cele doua sute de ani de istorie moderna a tarii. Trebuie doar sa ne dam osteneala sa cautam aceste raspunsuri. (P.R.)
Cezar Bolliac (1813-1881)
Ciocoii din revolutie
Num-opinca, saracuta,
Numai ea nu ne-a-nselat,
Numai dinsa, ea micuta,
Numai ea nu ne-a tradat;
Dar ciocoii gulerati
Sunt la inima spurcati.
Ei intrau sa fure sume
Si la