Istoria sugereaza ca pandemiile de gripa ucigasa au aparut de trei ori in fiecare secol, in ultimii 300 de ani - cea mai recenta datind in 1968 - iar expertii avertizeaza ca urmatoarea poate aparea oricind. OMS estimeaza ca urmatoarea pandemie va omori probabil intre 280.000 si 650.000 de oameni, si va provoca spitalizarea altor 2,3 milioane.
Virusii mutanti
Virusii sufera doua tipuri de schimbari. Una este o serie de mutatii care se petrec in timp si care impulsioneaza evolutia graduala a virusului. Aceasta se cheama ?deriva? antigenica. Celalalt tip de schimbare este o modificare brusca in semnatura genetica, numita ?schimbare? antigenica, la fel cum s-a intimplat si cu subtipul viral H5N1, responsabil de actuala epidemie. Dupa ce gripa aviara s-a transmis pentru prima oara de la pasari la oameni, in Hong Kong, in 1997, OMS a inceput sa dezvolte un vaccin, dar virusul care a provocat cea mai recenta epidemie - desi tot H5N1 - a suferit atit de multe mutatii incit necesita un nou vaccin. Crearea acestuia necesita cel putin sase luni. In 1992, tulpina a fost tratata cu o clasa de medicamente antivirale numite inhibitori M2. Acestea includ medicamentele generice rimantadina si amantadina, fata de care tulpina H5N1 a dezvoltat rezistenta.
Medicamente putine
Totusi, doua noi substante antivirale - inhibitoare neuraminidazice - sint eficiente contra oricarui tip de gripa, inclusiv a H5N1. Tamiflu, fabricat de Roche, si Relenza, al GlaxoSmithKline, blocheaza actiunea neuraminidazei in stadiu incipient. Medicii spun ca numai unul dintre aceste medicamente, Tamiflu, este practic din punctul de vedere al stocarii la scara mare, dar pina in prezent nici un guvern nu a cumparat cantitatile mari necesare in cazul unei pandemii. Relenza, care se administreaza prin inhalator, nu este considerat practic pentru stocare. Deocamdata, pentru ca Roche pro