Institutul Cantacuzino este in agonie. Pentru ca nimeni nu are interesul ca sa se construiasca o arie de productie care sa respecte standardele europene, institutului i s-a suspendat dreptul de a mai face vaccinuri si seruri si este in pragul desfiintarii.
Cu aproximativ 9 milioane de euro, Institutul Cantacuzino ar putea sa produca in continuare vaccinuri si seruri, cu respectarea GMP, precizeaza doctorul Marian Negut, directorul Institutului Cantacuzino.
La finele lui 1999 este emisa Ordonanta 52 privind obligativitatea introducerii GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica in fabricatie) in fluxul de producere a medicamentelor. GMP reprezinta un set de reguli de functionare a unei instalatii de productie care incepe cu controlul calitatii materiilor prime, al procesului tehnologic si al produsului finit. In anul 2002 este aprobata Legea nr. 336 in care se stipuleaza ca 1 ianuarie 2004 este termenul-limita pana la care administratiile societatilor producatoare de medicamente si seruri au obligatia sa indeplineasca conditiile de producere in sistem GMP. Daca in alte tari multor producatori li s-au acordat termene de gratie intre 10 si chiar 15 ani, la noi introducerea noului sistem a trebuit finalizata in vreo patru ani. Unii producatori au reusit. Altii, printre care Institutul Cantacuzino, nu au avut banii necesari pentru introducerea sistemului GMP.
Daniela Enache, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului, precizeaza ca 18 producatori de medicamente - 6% din totalul de 66 autorizati de Ministerul Sanatatii nu vor primi certificate GMP, fiind nevoiti sa-si stopeze activitatea.
Obligat sa renunte la produse destinate sanatatii publice
In prezent, Institutul Cantacuzino mai comercializeaza din stoc doar 200 de produse, dintre care: 29 de produse administrabile la om (vaccinuri, imunomodelatori, ser