Munca la negru ar putea fi considerata infractiune si pedepsita ca atare, potrivit unei propuneri a Inspectiei Muncii adresate ministerului de resort, a anuntat Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii.
Inspectia Muncii nu poate elabora proiecte legislative, insa poate formula propuneri de imbunatatire a cadrului legal in baza caruia actioneaza. "O propunere de modificare a sanctiunilor privind munca la negru a fost inaintata Ministerului Muncii, in care cerem ca munca la negru sa fie considerata infractiune si sanctionata ca atare. Lasand la o parte lipsa unor elementare norme de protectie a angajatilor aflati in aceasta zona, munca la negru este o grava forma de evaziune fiscala", a pecizat Basuc.
Potrivit statisticilor Inspectiei Muncii, fenomenul muncii la negru se regaseste cu preponderenta in activitatile sezoniere si in sectorul serviciilor.
Profilul activitatii angajatorilor depistati ca folosesc forta de munca fara forme legale de anajare este diversificat: agricultura, exploatare forestiera, constructii, comert stradal, piete sau targuri.
Din controalele efectuate in ultimii ani de Inspectia Muncii reiese ca 17,6% din firmele de constructii, 12,6% din firmele din sectorul agricol si 15,3% din societatile din domeniile morarit si panificatie verificate de autoritati folosesc forta de munca fara forme legale.
Statisticile nu indica insa procentul real de forta de munca la negru in domeniile respective, ci doar pentru segmentul verificat. "O rata reala a muncii la negru este aproape imposibil de determinat. E ca si cum ai avea o cifra exacta a tuturor prostituatelor, criminalilor sau hotilor din Romania", este de parere Mariana Basuc.
Amenzile date de Inspectia Muncii, numai anul trecut, firmelor care incalca legislatia muncii insumeaza peste 40 de miliarde de lei. Peste 80% din