Albumul editat de Editura Tritonic si semnat de Narcis Doru Ion este dedicat unui spatiu afectiv, mai mult decat unui monument istoric. "Castelul Bran. Resedinta a reginei Maria si a printesei Ileana" reconstituie o atmosfera pierduta, din pacate, pentru totdeauna, o stare concretizata in imagini ale familiei regale in castelul pe care regina Maria l-a indragit mai mult decat orice. Fotografiile de epoca ne dezvaluie o regina a melancoliei, inconjurata de iubire si daruind iubire la randul sau, o prezenta ce transforma atat prezentele din jur, cat si spatiul in care acestea evolueaza. Narcis Dorin Ion a decupat din istoria castelului Bran o perioada impregnata de afectivitate, si inca de una regala.
"Dintre toate resedintele regale din Romania, Castelul Bran este, de departe, cea mai veche constructie, inconjurata si azi de o aura misterioasa, amplificata si prin legenda ca - in evul mediu - aici ar fi locuit Dracula. Este singurul castel medieval pe care o parte a familiei regale romane l-a ales ca resedinta de vara. A fost castelul preferat al reginei Maria si al fiicei sale favorite, printesa Ileana, careia mama ei i l-a lasat drept mostenire in 1938." Intr-adevar, o monografie inchinata acestui castel, care sa ignore cu desavarsire mitul lui Dracula, este o dovada clara a normalizarii, iar faptul ca ea se concentreaza asupra unei "zone temporale a afectivitatii" face din acest volum un real eveniment editorial. Fotografiile de epoca provin din fondul de Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei, de la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane, din colectia doamnei Ana Maria Bauman, din colectia autorului, precum si din Arhiva Muzeului Bran.
Albumul ne demonstreaza ca regina Maria a insemnat de fapt salvarea castelului: devenind proprietatea sa la 1 decembrie 1920, cladirea a intrat intrr-un amplu proces de reamenajare