In centrul Bucurestiului, intr-o galerie discreta, o expozitie recenta de fotografii vechi de reaminteste crima demolarii unui monument istoric, Minastirea Vacaresti, si, prin extrapolare, nebunia unui regim politic distructiv: cel comunist.
Galeria are o firma cu parfum de epoca, FotoCabinet, expozitia se intituleaza A fost odata in Bucuresti, iar fotograful se numeste Eugen Ciocan. Pe rind, despre fiecare – in secventele care urmeaza.
O idee, un proiect
Straduta care iese in Calea Victoriei la Biserica Alba a devenit in ultimii ani foarte „sic“. Mai intii, chiar la inceputul lui 1990, s-a instalat acolo Uniunea Teatrala din Romania – UNITER, in casa in care, pina in decembrie 1989, locuise Zoe, fata lui Nicolae Ceausescu. In anii urmatori, s-au deschis, unul dupa altul, mai multe localuri publice: Casa Veche (restaurant-berarie la etaj, cofetarie-patiserie la parter si terasa de vara), un restaurant cu specific italienesc, o braserie si un bar de noapte (parca) siameze si cafeneaua-berarie Terminus, foarte populara printre tineri (mica la parter, dar cu suprafata principala, la subsol – unde se ajunge coborind pe scari de lemn fixate cu fringhii –, intinsa sub mai multe case). Mai sint pe-acolo citeva minuscule magazine de moda si agentii de turism, iar pe coltul intrarii prin care se poate iesi „pe scurtatura“ in Piata Amzei e un atelier din reteaua Uniunii Artistilor Plastici. Mai ales in fata restaurantelor, de la Casa Veche si pina vizavi de sediul UNITER, pe strada si pe trotuar se inghesuie limuzine si masini de teren, pazite de „bodyguarzi“, nu care cumva sa le fure cineva in timp ce posesorii iau masa. Clientela de la Terminus vine fie cu masini mai mici sau „la mina a doua“, fie pe jos.
Chiar linga Terminus s-a deschis in urma cu vreo doi ani Galeria FotoCabinet. Firma cu litere pictate, caligrafice. Doua