Piata financiara romaneasca va dispune in cursul acestui an si de un instrument cu dobanda fixa pe cinci ani, chiar daca, intr-o prima faza, nu va fi pregatita sa-l foloseasca. De asemenea, incepand din septembrie, Finantele intentioneaza sa stabileasca un grafic lunar clar al emisiunilor de titluri de stat, pe tipuri de maturitati, care sa dea mai multa predictibilitate si sa usureze socotelile investitorilor, promite Enache Jiru, seful Trezoreriei statului.
"Vom continua cu incapatanare strategia de crestere a maturitatilor instrumentelor emise, incercand in acelasi timp sa le asiguram lichiditate", afirma Jiru.
El spune ca, deocamdata, nu este preocupat atat de lichiditatea instrumentelor, care ramane scazuta mai ales pentru maturitatile de peste un an, ci pe existenta acestora ca alternativa de plasament pentru o piata libera. "Interesul crescut pentru termene scurte tine de optiunea investitorilor, care vad o remunerare mai buna, in detrimentul maturitatilor de doi si trei ani, insa aceasta conjunctura va fi depasita", spune seful Trezoreriei. Cresterea dobanzilor la scadentele de pana la un an inclusiv a fost raspunsul Finantelor la aceasta conjunctura, astfel incat piata sa nu fie blocata.
La sfarsitul anului trecut, Ministerul Finantelor avea rambursat certificate de trezorerie in lei in valoare de 21.128 miliarde, la care se adauga certificate reprezentand echivalentul a 68,6 milioane de euro, precum si obligatiuni de stat in lei, de 15.666 miliarde de lei, respectiv obligatiuni in dolari, insumand 337 milioane de dolari.
Finantele au profitat anul trecut de primele brese aparute in depedenta de piata interbancara a titlurilor de stat, o data cu deschiderea accesului la licitatii al firmelor si indivizilor, in limita a 10% din oferta scoasa la vanzare. Marele concurent al pietei interbancare a fost