Companiile care exporta produse agroalimentare vor putea accesa anul acesta prime pentru export de 400 miliarde lei (aproape 10 milioane euro), nivel dublu fata de anul trecut.
Romania a avut un deficit comercial la produse alimentare de peste un miliard de euro anul trecut, exporturile nedepasind 500 de milioane euro, adica la fel cat Republica Moldova si mai putin de jumatate fata de Islanda, de exemplu.
"In prezent, incercam sa identificam produsele care au cautare pe piata externa, lista acestora urmand sa fie definitivata in termen de doua saptamani dupa consultarile pe care le vom avea cu patronatele din sector", a spus ieri Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerul Agriculturi, Padurilor, Apelor si Mediului
Principalele produse vizate pentru subventii la export sunt carnea de pasare, branzeturile, vinurile, dar si animalele vii.
"Speram ca suma alocata sa fie cheltuita in intregime, comparativ cu anul trecut, cand a fost utilizata doar o mica parte din fondul de 200 miliarde de lei", a spus Steriu.
Beneficiarii acestor fonduri pot fi producatorii agricoli, firmele procesatoare sau societatile care desfasoara operatiuni de export.
Romania a exportat pe primele zece luni ale anului trecut vin de 17,3 milioane de euro, branzeturi de 7,3 milioane de euro si carne de pasare de 6 milioane de euro.
Piata interna a fost invadata anul trecut de carnea producatorilor polonezi care beneficiaza de o subventie de 420 de euro/tona, dubla decat cea primita de producatorii romani. Aceasta situatie a condus la marirea taxei de salvgardare la importurile de carne poloneza de la 25 la 45%.
O masura similara a fost instituita anul trecut si pe piata zaharului unde taxele vamale la importul de zahar rafinat a fost marita de la 45 la 90%. In ultimele trei luni ale