Euro continua sa se joace cu nervii lumii. Spre deosebire de ianuarie, cand dolarul a avut si zile ceva mai bune, inregistrand cote de 1,2373 sau de 1,2384, in februarie moneda americana a suferit caderi spectaculoase. Marti, bunaoara, minima zilei a fost de 1,2756. Dar cota minima, inregistrata dimineata, n-a fost decat un reflex al zilei de luni, cand media nu atinsese inca 1,2750. Peste zi, insa, euro a urcat dincolo de 1,2830. In medie. Maxima zilei: 1,2878.
Pana si Banca Centrala Europeana a iesit din tacere in fata noilor cotatii. Zilele trecute, pentru prima oara, si-a exprimat temerile in legatura cu cresterea cursului euro.
De ce-ar fi ingrijorata o banca centrala a carei moneda urca? Motive sunt destule. Dar raspunsul cel mai bun il gasim in istorie. Si daca euro n-are istorie, in schimb dolarul are. O istorie dominata de furtuni. Sa mai intoarcem o pagina.
... Pacat ca timpul n-a avut rabdare, ar fi putut sa spuna Nick Leeson, agentul din Singapore al Bancii Barings. Vi-l mai amintiti? Tanarul care a intrat in manualele de prudenta bancara, dupa imprudenta de a paria totul pe o carte, profitand de prea marea libertate de miscare ce-i fusese acordata de centrala din Londra. Aventura lui a facut o gaura de 1,3 miliarde de dolari si s-a soldat cu falimentarea venerabilei banci britanice, salvata in ultima clipa de ING Bank, care a preluat-o cu datorii cu tot contra unei lire sterline.
Leeson pariase pe yen, dupa ce moneda japoneza ii rezistase bine undei de soc induse pe pietele financiare de cutremurul de la Kobe. Totusi, pe neasteptate, au intervenit unele oscilatii nefericite. Contractele derivative angajate de tanarul dealer de 27 de ani pe piata futures au ajuns la termen inainte ca yenul sa tasneasca intr-o singura directie: in sus. Asta l-a terminat.
De fapt, lovitura de gratie i-a