Acordul prevede introducerea regimului de calatorii pe baza de vize pentru detinatorii de pasapoarte simple si acordarea de facilitati, pe baza de reciprocitate, pentru oameni de afaceri, elevi si studenti, oameni de cultura si de arta, membri ai echipajelor aeronavelor, membri ai echipelor de cai ferate care efectueaza transport international, cadre didactice care activeaza in baza unor acorduri bilaterale, corespondenti de presa trimisi in misiuni oficiale. Dupa cum ne-a explicat, purtarorul de cuvint al MAE, Cosmin Dobran, facilitatile pentru categoriile amintite se refera la o procedura mai simpla de acordare a vizelor si la o procesare separata a acestora.
Dupa cum se arata intr-un comunicat al MAE, cetatenii romani care doresc sa efectueze calatorii in Republica Turcia dupa data de 1 aprilie 2004 se pot adresa pentru informatii suplimentare la Ambasada Republicii Turcia la Bucuresti - sectia consulara sau Consulatului General al Republicii Turcia de la Constanta? (Cristian Oprea)
Sejururile nu se vor scumpi
Turistii romani care doresc sa plece in aceasta vara in Turcia nu se vor confrunta cu tarife mai mari, deoarece preturile produselor turistice turcesti vor fi usor micsorate, afirma Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). ?Astfel, pretul platit pentru viza (10-15 euro) va fi acoperit de scaderea pretului la cazare. Din cum arata cererea, anul acesta, numarul turistilor romani care vor merge in Turcia va fi mai mare sau cel putin egal cu cel de anul trecut?, afirma Cornel Gaina. Directorul executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Dragos Raducan, opineaza ca va fi vorba de un sistem ?lejer? de acordare a vizelor care sa nu afecteze circulatia turistica spre Turcia, pentru care turismul reprezinta o sursa importanta de venituri. Mai mult, si pentru Egipt sau Cipru sint necesare