Euro s-a apreciat, ieri, fata de moneda americana la 1,2846 dolari pe unitate, in apropierea maximului istoric de 1,2898 dolari, la o zi dupa interventia in Parlamentul European a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
Investitorii au fost dezamagiti de atitudinea sefului BCE, care "nu a profitat de ocazie" pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la ascensiunea monedei europene.
Reticenta de a confirma mesajul transmis de Grupul celor sapte, care considera ca fluctuatiile valutare rapide afecteaza cresterea economica, reprezinta un semnal ca BCE asista "relaxata" la ascensiunea monedei euro.
In plus, Trichet a refuzat sa discute in Parlamentul European daca institutia financiara a intervenit sau va interveni pentru a tempera aceasta tendinta.
Drept urmare, investitorii considera ca nu mai exista obstacole in fata cresterii sustinute a monedei unice europene.
"Discursul lui Trichet nu a semnalat nimic nou. Raportul euro-dolar ramane sensibil pana la nivelul de 1,29 dolari pe unitate, dar odata ajunsa aici, deviza europeana va urca in continuare", considera Paul Mackel, de la ABN AMRO.
Dolarul a pierdut teren si in fata lirei steline. Moneda britanica a fost tranzactionata cu mai mult de 1,90 dolari pe unitate, pentru prima data in ultimii 11 ani.
Pe de alta parte, moneda americana s-a apreciat modest fata de yen, la 150,54 yeni pe unitate, dupa ce a atins cel mai inalt nivel din ultimele 11 zile. Traiectoria sa este sustinuta de temerile privind o posibila interventie a Bancii Japoniei, care este interesata sa previna aprecierea substantiala a monedei nationale.
In contextul in care prestatia lui Jean-Claude Trichet nu a anuntat nici o schimbarea in atitudinea BCE, pietele vor fi influentate in continuare de rapoartele economice o