Intarziat cu o saptamana fata de programul initial, desantul expertilor FMI la Bucuresti incepe duminica, 22 februarie, cand sunt asteptati atat negociatorul sef Neven Mates, cat si directorul adjunct al Departamentului Europa I, Susan Schadler.
Mates are mandat sa duca o noua runda de negoxcieri, care ar trebui sa se incheie cu finalizarea scrisorii de intentie pentru un acord stand-by de supraveghere a politicii eocnomice pe o perioada de pana la 18 luni. La randul sau, Schadler vine sa evalueze situatia echilibrelor macroeconomice ale Romaniei, conform prevederilor art. 4 din Statutul Fondului Monetar International.
In fata Comisiei Europene Guvernul Nastase are mare nevoie de un nou acord cu FMI, incheiat cat mai curand posibil pentru a da credibilitate politicii sale economice si a asigura sansele ca Romania sa obtina statutul de economie de piata functionala in noiembrie 2004.
In board-ul Fondului au existat inca de anul trecut discutii privind justificarea incheierii unui noi acord cu Romania, in conditiile in care programele FMI au avut un randament foarte scazut in cei peste zece ani de asistenta pentru guvernele Romaniei de dupa 1989, comparativ cu alte tari din regiune. Astfel, negocierile pe care le are de dus in numele partii romane ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, se anunta deosebit de dure. Discutiile se vor duce pe baza cifrelor finale privind situatia macroeconomica a Romaniei la sfarsitul lui 2003. BNR inca lucreaza in aceste zile la definitivarea datelor privind deficitul de cont curent, estimat la circa 6% din PIB, daca este exprimat in euro. In urma negocierilor cu FMI, urmeaza sa fie stabilita si tinta de deficit bugetar pe anul in curs, pe care FMI o doreste sub nivelul de 3% din PIB, stabilit deja prin lege.
Prin intarzierea lui Mates, partea romana a primit un ragaz pentru a-si