- Social - nr. 36 / 21 Februarie, 2004 Fie ca ne aflam pe un stadion la o competitie sportiva, ori ne plimbam pe aleile unui parc, sau pur si simplu ne bucuram la sfarsit de saptamana sau in concediu de frumusetile naturii, de fiecare data culoarea verde a vegetatiei, a ierbii, in ultima instanta ne da o reconfortanta senzatie de relaxare. Se cunoaste faptul ca, un element esential ce concura la reusita unei manifestari sportive desfasurate pe un stadion, teren de golf, atletism etc., este fara indoiala gazonul, calitatea acestuia. Gazonul are o soarta deosebit de dura. Este secerat de crampoanele ghetelor de sport, retezat de masinile de tuns iarba, lovit cu crosele de golf, calcat in picioare de fundasi etc. Din aceste considerente, anual, sunt scoase pe piata noi sortimente de iarba, care in majoritatea cazurilor sunt obtinute prin modificari genetice ale speciilor existente. Periodic, apare cate un nou sortiment de iarba, care promite sa revolutioneze peisajul gazoanelor. Ron Duncan, cercetator in domeniul gazonului la Universitatea Georgia _ SU.A., crede ca a descoperit un astfel de sortiment, care necesita doar jumatate din cantitatea de apa consumata de sortimente de iarba mai pretentioase si poate trai si cu apa de mare, care dupa cum se stie, este sarata. Obtinerea acestui nou sortiment de iarba este necesara, tinand seama de faptul ca cele 50 milioane de pajisti din Statele Unite ale Americii consuma peste 1.000 de miliarde de litri de apa pe saptamana _ cantitate suficienta pentru dusul intregii populatii a globului timp de patru zile consecutiv. Iarba de gazon a inceput sa se specializeze: iarba pentru sezonul rece sau pentru cel cald, pentru teren arid sau mlastinos, insorit sau umbros, iarba pentru gazon, pentru terenul de golf sau pentru cel de fotbal. Astazi, gazonul reprezinta o industrie de 45 miliarde de dolari pe an. Numai la Univer