Cand, in urma cu cateva luni corul reprosurilor europene la adresa Romaniei au desfundat urechile autoritatilor de la Bucuresti, premierul Adrian Nastase a gasit o explicatie. Suntem criticati pentru ca "avem freza altfel decat in Europa! " Nu coruptie, nu tu subordonare a Justitiei, nu tu incalcarea libertatii de exprimare.
Cu o suficienta greu de suportat, din cele mai inalte sfere ale puterii demnitarii nostrii au aruncat in ultimele saptamani in capul romanilor potop de vorbe goale, incercand sa convinga de faptul ca reprosurile Parlamentului European la adresa Romaniei nu sunt nicidecum intemeiate. Toate, in numele "bunului simt al romanilor." Nu tu coruptie la nivel politic, nu tu subordonare a justitiei, control al presei, vanzare de copii. Seful diplomatiei Mircea Geoana explica detasat ca "Romania a luat leapsa" si o va pastra pana cand o va pasa altcuiva din Africa sau Asia. Cea mai inalta autoritate in stat, presedintele Iliescu ne-a amintit ca la noi coruptia este "de 150 de ani.", iar presiunile asupra Justitiei isi au sursa in grupurile de interese care se manifesta prin presa! In balanta dreptatii sale, Guvernul a pus, pe de o parte, "bunul simt al romanilor" si pe de alta "axa raului." - opozitia care cere demisia Executivului. Guvernului nu-i mai ramane asadar decat sa scoata mitraliera.
Dincolo de modul aiuritor in care fruntea politicii masluieste realitatea, semnalele de la Bruxelles sunt dezgolite de orice conotatie. Raportorul pentru Romania Emma Nicholson a spus-o raspicat "Cu exceptia catorva strangeri de mana in colturi intunecoase la summitul Consiliului European din decembrie 2003 (cand s-a decis admiterea Romaniei in 2007 - n.n.) , programul nu este batut in cuie." Raportul Comisiei de politica externa a PE o spune negru pe alb: Romania este o tara profund corupta, legile nu functioneaza, ministrul justi