Ernest WICHNER
Die Einzahl der Wolken/Singularul norilor
Poeme. Editie bilingva
Traducere in limba romana
de Nora Iuga,
Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti,
2003, 128 p.
O „provocare“: Grupul de Actiune Banat
Cind s-a stabilit in Germania Federala, in 1975, Ernest Wichner avea doar douazeci si trei de ani. Era de o virsta cu Rolf Bossert si Richard Wagner, despartiti de un singur an (in minus) de William Totok, Johann Lippet si Werner Kremm, ca si (in plus) de Gerhard Ortinau si Anton Sterbling. I-am numit pe principalii membri ai Aktionsgruppe Banat (Grupul de Actiune Banat), constituit, afirmat si recunoscut in 1972 si a carui activitate s-a incheiat formal in anul emigrarii lui Wichner si a lui Sterbling. Atunci, in toamna lui 1975, Wagner, Totok si Ortinau, impreuna cu sustinatorul lor cel mai activ, criticul Gerhardt Csejka, bucurestean prin adoptie, dar tot banatean de origine, sint arestati si interogati cu privire la programul si la presupusele intentii „conspirationiste“ ale grupului. La scurt timp, Totok va fi retinut din nou si inchis opt luni de zile. Cind iese din inchisoare, la sfirsitul lui iunie 1976, grupul nu mai exista ca atare.
Dincolo de aceste date simple de istorie literara (si politica!) se afla povestea mult mai complicata a unei portiuni importante – chiar daca „marginale“ – a culturii noastre postbelice: cea a literaturii si a evolutiei mentalitatilor colective din interiorul minoritatii germane din Romania.
Aproape nestiut in mediile intelectuale „majoritare“, la inceputul anilor ’70 s-a consumat in comunitatile sasilor si svabilor din Transilvania si Banat un veritabil „razboi“ generationist, tinerii reprosindu-le drastic parintilor si bunicilor lor orientarea pro-nazista din timpul celui de-al doilea razboi mondial. „Noul val“ le-a opus