Zidul prejudecatilor
„Este o onoare foarte, foarte mare. Nici nu-mi vine sa cred. Este extraordinar. Este minunat. Nu se poate descrie in cuvinte!“ Cu aceste propozitii a primit regizorul Fatih Akin stirea ca filmul sau Contra zidului a fost distins cu Marele Premiu al Berlinalei 2004, „Ursul de aur“. Totusi, nu toata lumea a apreciat decizia juriului international de a acorda Marele Premiu unui film german realizat de un regizor de origine turca. Recurgind la imagini si situatii stridente, filmul tematizeaza lupta unei tinere de origine turca impotriva unui zid al prejudecatilor, traditiilor si conventiilor, al ignorantei si obscurantismului popriei comunitati. Evadarea din corsetul traditionalismului comunitatii turcilor stabiliti, in urma cu 4 decenii, in Germania constituie pentru eroina filmului un act de revolta si de emancipare.
Din cele 23 de filme prezentate in competitie, juriul international a premiat anul acesta si alte productii cinematografice in centrul carora s-au aflat caractere feminine puternice. Astfel, „Ursi de argint“ pentru cele mai bune roluri feminine au obtinut Charlize Theron, in filmul regizoarei Patty Jenkins, intitulat Monstrul, si Catalina Sandino Moreno, in coproductia americano-columbiana Maria, Ilena de Gracia, in regia lui Joshua Marston.
Monstrul este o povestire nefardata si realist-tragica despre o prostituata, interpretata de Charlize Theron, care nu reuseste sa evadeze dintr-un univers ostil. Catalina Sandino Moreno, in schimb, joaca rolul unei tinere care, din pricina mizeriei materiale, accepta sa introduca, pe cai ilegale, droguri in Statele Unite. Acest film social-critic destul de conventional a readus in actualitate un capitol dureros din realitatea Columbiei. Problema prostitutiei este tematizata si in excelentul film coreean Samaria, realizat de Kim Ki-duk, care a primit un „Urs de argi