Trei conducte de transport al gazelor pe teritoriul nord-american formeaza activele companiei CrossCountry Energy, despre care analistii considera ca va fi o firma onorabila si un producator constant de bani. Mai putin optimisti sunt analistii in privinta altei companii pe cale de constituire, Prisma Energy International, care va grupa gazoducte si active din domeniul generarii si al distributiei de energie electrica din 14 tari.
Aceasta umila stire despre doua companii anonime, aparuta la inceputul saptamanii, a trecut aproape neobservata in contextul avalansei de relatari despre un personaj tragic pe nume Jeffrey Skilling, care tocmai a aflat ca e pasibil de mai mult de trei secole in inchisoare pentru frauda. Totusi, stirile au legatura intre ele: gazoductele si uzinele de electricitate de mai sus au fost pana acum doi ani in administrarea personajului nostru, considerat acum responsabil de falimentul gigantului energetic Enron, din care acestea faceau parte.
Pentru industria energetica americana e un lucru evident bun ca autoritatile care supervizeaza restructurarea Enron si creditorii au cazut de acord fie si numai asupra infiintarii CrossCountry (pentru Prisma Energy, aprobarea urmeaza sa vina abia in aprilie); vorba cuiva, "exista viata si dupa Enron". Pentru ceea ce insa a fost atata vreme cea mai mare companie energetica a Americii, intoarcerea la sursele ei initiale de venit - conductele de gaze - e insa o ironie a soartei care n-a scapat nici unui ziarist preocupat de fenomenul Enron, pentru ca directorii considerati acum vinovati de falimentul companiei sunt tocmai cei ce, in dorinta de a-si depasi conditia de simpli gazari din Houston, au deturnat activitatea vechiului Enron si l-au transformat dintr-un furnizor regional de gaze si curent electric in broker national de energie, in provider de Internet, in vanzator de c