In sfarsit, BNR a tras linie: cresterea exploziva a deficitului comercial a amplificat dezechilibrul contului curent al Romaniei pe 2003 pana la 2,9 miliarde de euro, cu aproape 80% peste nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent. Investitiile straine directe au acoperit numai 46% din suma, finantarea fiind sustinuta cu un miliard de euro din imprumuturi externe.
In functie de estimarile luate in calcul pentru produsul intern brut (in jur de 58 - 58,5 miliarde de euro), ponderea deficitului de cont curent s-ar putea plasa la limita pragului de 6%.
Dezechilibrarea balantei externe a fost provocata cu precadere de cresterea deficitului comercial cu nu mai putin de 1,2 miliarde de euro in preturi FOB/FOB, ca urmare a unei cresteri a importurilor cu 2,3 miliarde (12%), pana la 22,2 miliarde de euro. In acelasi timp, exporturile nu au reusit decat un plus de 1,1 miliarde de euro, pe baza unei cresteri de 6,4%, adica la jumatate din dinamica importurilor. La deficitul balantei comerciale s-a adaugat cel al veniturilor, care au adus un minus de 630 milioane de euro, cu circa 30% mai mare decat in 2002.
Romania a atras anul trecut investitii straine directe in valoare de 1,35 miliarde de euro, care au acoperit in proportie de numai 46% nevoile de finantare a deficitului de cont curent. Capacitatea slaba de atragere a investitiilor straine a continuat astfel sa individualizeze Romania comparativ cu alte tari din regiune care reusesc sa-si finanteze deficite de cont curent chiar de 7% din PIB integral din intrari de investitii straine directe. Iar aceasta ridica semne de intrebare asupra capacitatii Romaniei de a sustine si in 2004 un deficit de proportiile din 2003.
Nivelul redus al contributiei investitiilor straine a fost compensat de
amprumuturi externe contractate pe termen lung in valoare tot