Parintii nu pot sa faca singuri educatia sexuala a copiilor ne spune dr. Hanibal Dumitrascu, lector universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala - De ce tinerii, care sunt mai Parintii nu pot sa faca singuri educatia sexuala a copiilor
ne spune dr. Hanibal Dumitrascu, lector universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala
- De ce tinerii, care sunt mai informati decat persoanele de varsta a doua despre bolile cu transmisie sexuala si riscurile infectarii cu HIV, ignora totusi metodele de contraceptie?
- In general, tinerii stiu mai multe pe aceasta tema decat persoanele mature, pentru ca subiectul ii intereseaza in mai mare masura. Ei au si o mai mare deschidere spre nou si sunt mai lipsiti de prejudecati. Asta e valabil pentru cei care au acces la informatii, care citesc. Altii, dimpotriva: cei din mediul rural, din familii dezorganizate, defavorizate nu cunosc mare lucru.
- Sa luam in discutie mai intai cazul celor care stiu, dar ignora.
- Ei sunt adolescenti cu varste intre 15 si 19 ani cu personalitate in formare, cu grad de responsabilitate scazut, care opereaza cu valori diferite de cele ale maturilor. Nu au sentimentul pericolului, nu cred ca li se poate intampla ceva, nu si-au intemeiat inca o familie, depind de parinti, pe care ii contesta in acelasi timp. In cazul lor, conteaza influenta, de multe ori nefasta, a anturajului, a gastii.
- Care este genul de mesaj pe care parintii ar trebui sa-l adreseze acestor tineri?
- Din pacate, discutii libere parinti-copii sunt destul de rare; parintii au primit o alta educatie, mai pudibonda, cu acces limitat la problemele de comportament sexual, si nu-si pot reprima o retinere cand vine vorba sa comunice sincer pe aceasta tema cu odraslele lor.
- Scoala ar avea un cuvant de spus sau mesajele pe linie pedagogica risca sa produca un