De la inceputul acestui an, au inceput procedurile de trecere a unitatii din subordinea Spitalului ?Sf. Spiridon?, din Iasi, unde functiona ca o sectie externa, la autoritatile locale, concomitent cu transformarea sa in centru socio-medical.
Desi, initial, masura dorea imbunatatirea activitatii din aceste unitati, prin obtinerea unor surse triple de finantare, de la Ministerul Sanatatii (MS), Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) si autoritatile locale, in realitate, situatia s-a agravat. Aceasta, pentru ca cei care trebuie sa suporte greul cheltuielilor, primariile, nu dispun de fonduri suficiente. ?Efectiv, am preluat spitalul, acum doua saptamini, in niste conditii jalnice. WC-urile nu au mai fost vindajate de ceva timp, pentru ca nici nu exista un contract cu o societate specializata. Bucatariile sint sub standarde, iar cladirea principala ar avea nevoie imediat de o reparatie capitala?, a recunoscut Gheorghe Zaharia, viceprimarul comunei Victoria, in subordinea careia a intrat spitalul din Sculeni. ?Cladirea fiind atit de veche, din 1900, retine greu caldura, iar pierderile sint enorme. Pentru a asigura functionarea cit de cit a spitalului, ne-ar trebui cam 3 miliarde de lei. Or, deocamdata, nu am alocat decit 300 de milioane de lei. Autoritatile centrale au spus ca nu ne aloca nimic, asa ca nu ne ramine decit sa cautam sponsori?, a precizat viceprimarul.
De altfel, toate acestea se pot vedea si cu ochiul liber. Lenjeria, in realitate niste bucati de cirpa, mai mult galbene decit albe, este spalata la mina si uscata pe unde se apuca, mincarea este preparata intr-o bucatarie al carei acoperis sta sa se darime de catre o singura femeie. Ieri, de exemplu, tot ce s-a gatit? a fost pe baza de cartofi, ciorba si tocanita.? Insa lucrul cel mai grav este mirosul de grup sanitar, despre care se poate spune ca il simti pe holurile unitatii.