Capsula endoscopica are limitele ei ne spune dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Fundeni Videopilula sau capsula endoscopica, intens mediatizata in ultimele Capsula endoscopica are limitele ei
ne spune dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Fundeni
Videopilula sau capsula endoscopica, intens mediatizata in ultimele zile, a dat sperante pacientilor care au nevoie de o explorare a tubului digestiv. Endoscopia video, clasica, nu e o metoda placuta, multi amanand examenul de teama disconfortului. Dr. Mircea Manuc, sef de lucrari in Clinica de Gastroenterologie Fundeni, ne explica modul de functionare a dispozitivului si ne prezinta posibilitatile noului sistem.
- Cum arata si cum functioneaza capsula video?
- Sistemul e compus dintr-o capsula de 11/26 milimetri, cu greutatea de 3,7 grame, acoperita cu un plastic biocompatibil si un receptor. Acesta are un pret asemanator unui fibroscop video, situat in jurul a 40.000 de euro. Capsula e de unica folosinta si costa circa 400 de euro. A fost scoasa pe piata in 2000, iar in 2001 s-au incheiat experientele pe animale, primind aprobarea pentru utilizarea la om. Tehnica suscita un interes deosebit, peste 300 de articole stiintifice pe aceasta tema fiind deja scrise, in intreaga lume.
- Cum se realizeaza investigatia?
- Pacientul trebuie sa nu mai manance cu 8-12 ore inainte, nu are voie sa ia antibiotice sau antispastice, care pot incetini tranzitul intestinal. Videocapsula e inghitita si porneste in explorarea tubului digestiv. Ea inregistreaza 2 imagini pe secunda, timp de 8 ore, si le transmite prin unde radio la receptor. De aceea, procedeul e interzis celor care au pace-maker. Pastila se evacueaza pe cai naturale, iar rezultatele sunt "citite" si interpretate de medic in 2-4 ore.
- Care ar fi