O interesanta expozitie cu acest titlu s-a deschis pe 14 februarie si poate fi vizitata pina pe 9 mai 2004 la Art Institute of Chicago, marele si vechiul muzeu al metropolei de pe malurile Lacului Michigan. Calatoria lui Rembrandt este o manifestare complexa pentru a carei reusita si-au dat concursul prestigioase institutii muzeale din SUA si din Europa, precum National Gallery of Art din Washington, D.C., Museum of Fine Arts din Boston, Detroit Institute of Arts, Fogg Art Museum de la Harvard University din Cambridge, British Museum si National Gallery din Londra, Staatliche Museen din Berlin, Rijksmuseum din Amsterdam, Muzeele Puskin din Moscova si Ermitaj din St. Petersburg. La acestea s-au alaturat si citiva colectionari particulari.
Titlul ales pentru aceasta expozitie nu se refera la o calatorie propriu-zisa, caci Rembrandt nu a fost un artist peregrin in cautare de medii si subiecte noi de inspiratie, ci la una spirituala, pe care artistul a infaptuit-o in timpul carierei sale, abordind o tematica foarte variata si tehnici diferite de expresie. Subintitulata Pictor-Desenator-Gravor, expozitia dezvolta si aprofundeaza aceste disponibilitati plastice ale creatorului. Expunerea este organizata in functie de temele abordate: Autoportrete de tinerete si de maturitate, Saskia, Studii de capete si portrete fanteziste, Scene din viata cotidiana (femei, copii, batrini), Oameni de pe strada si cersetori, Nuduri, Peisaje, Scene din Vechiul si Noul Testament.
Desenele in sanguina alterneaza cu cele in cerneala fero-galica, cu gravurile si cu picturile in ulei, urmind discursul propus de organizatori. Alaturi de unele stampe sint prezentate si placile de arama pe care au fost gravate, asa cum este cazul cu Autoportretul cu basca si halat brodat, Invierea lui Lazar, Iacov dezmierdindu-l pe Benjamin.
Citeva lucrari, mai rar reproduse si, dec