Justitia este in acest moment pietroiul greu legat de piciorul Romaniei in drumul spre integrarea europeana. Dupa anul 2000, toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene au sesizat amestecul politicului in justitie si intirzierile in reformarea sistemului.
Lipsa de independenta a magistratilor si controlul exercitat de politicieni asupra instantelor tin Romania la poarta Europei
Justitia este in acest moment pietroiul greu legat de piciorul Romaniei in drumul spre integrarea europeana. Dupa anul 2000, toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene au sesizat amestecul politicului in justitie si intirzierile in reformarea sistemului. Potrivit opiniilor inaltilor functionari europeni, justitia romana nu functioneaza ca intr-un stat de drept, ceea ce pune sub semnul intrebarii atit integrarea, cit si prezenta investitorilor straini, ingroziti de nivelul coruptiei. Nici romanii nu vad situatia foarte diferit de europeni. Judecatorii sint considerati in mare parte corupti de peste 50 la suta din romani, iar in topul celor mai corupte persoane, acestia se afla pe locul trei, dupa cum cred 30 la suta din repondentii sondajelor de opinie (Gallup, 2003). Doar parlamentarii si politistii sint considerati mai corupti. Circa 70 la suta din electoratul autohton nu are incredere in justitie, iar neincrederea romanilor s-a accentuat in ultimii ani, potrivit cercetarilor sociologice. (Sabina Fati, Ovidiu Nahoi)
In Romania, amestecul politicului in justitie este pur si simplu legal si se exercita prin pirghia Ministerului Justitiei sau prin detinatorul acestui portofoliu. Cea mai importanta pirghie de control politic o reprezinta pastrarea prerogativei ministrului justitiei de a-i recomanda pe viitorii judecatori.
La articolul 124 al Legii organizarii judiciare, ministrul justitiei este informat prin ?inspectori generali si judecatori inspecto