Marius Oprea mi-a spus, atunci, ca nu e o coincidenta de nume. Nu se temea ca va fi dat in judecata. Totusi, o urma de indoiala mi-a ramas. Era vorba de seful unui serviciu secret important, care sustinea ca nu el e securistul cu acest nume.
Nu trece mult si Marian Ureche e debarcat din functie. Procesul lui impotriva lui Marius Oprea merge insa, linistit, inainte.
Zilele trecute, Ureche s-a lasat audiat de CNSAS, care i-a descoperit numele in dosarul de urmarire pe care Securitatea i l-a deschis lui Ioan Petru Culianu. Dupa intalnirea cu Ureche, Mircea Dinescu a declarat ca fostul sef al SIPA a recunoscut ca e una si aceeasi persoana cu fostul securist Marian Ureche. In schimb, n-a vrut sa accepte pentru nimic in lume ca ar fi facut politie politica. Pentru a proba ca a fost un securist cumsecade, Ureche le-a aratat membrilor Colegiului CNSAS un volum cu autograf pe care l-a primit de la Mihai Botez, fostul disident.
In ce imprejurari a obtinut Ureche autograf de la Mihai Botez nu se stie deocamdata, dar fostul securist a admis esentialul, ca a fost ceea ce a declarat ca nu a fost. Adica a spus cu gura lui, in cele din urma, ca in calitate de persoana cu insarcinari de stat a mintit opinia publica.
Un ins care a avut tupeul sa insele lumea, avand o functie in aparatul de stat, ar trebui sa dea de gandit Parchetului General. Ceea ce, deocamdata, nu se intampla.
Mult mai grav decat ca acest fost securist si-a atribuit o falsa identitate dintr-o pozitie oficiala e insa ca SRI a tacut si tace in privinta lui, desi CNSAS i-a cerut sa limpezeasca problema de identitate a lui Marian Ureche.
Nu stie SRI-ul ce hram a purtat Marian Ureche? Ma indoiesc, dar, daca chiar nu stie, asta pica mai prost decat daca s-a facut ca nu e in tema.
In serviciile noastre secrete pot avea functii importante persoane care, ca si acest Ureche, sun