Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), a sugerat norvegienilor sa se pregateasca pentru zilele in care rezervele se vor epuiza, chiar daca a apreciat pozitiv modul in care Norvegia a gestionat rezervele sale de petrol, potrivit Business Day.
"Norvegia are posibilitatea de a realiza castiguri importante in continuare daca va aplica reforme care sa duca la cresterea gradului de competitivitate, aceste reforme fiind de importanta vitala pentru trecerea la o etapa in care petrolul nu va mai reprezenta un activ al economiei", scrie raportul OCDE.
Putine descoperiri petroliere mai pot fi facute, iar majoritatea acestora nu vor fi la fel de importante ca cele din trecut. In plus, proiectele de dezvoltare a rezervelor prevazute pentru viitor vor fi mai putin semnificative. Investitiile, care in prezent se ridica la 9 miliarde de dolari pe an, se vor injumatati pana in anul 2008.
OCDE a mai afirmat ca petrolul joaca cel mai important rol in a asigura norvegienilor salarii mult peste media Uniunii Europene si apropiate de cele americane. "Dezvoltarea afacerilor cu petrol a contribuit la cresterea venitului pe cap de locuitor pana la nivelul din Statele Unite".
Norvegia este al treilea mare exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita si Rusia.
Anual, milioane de dolari reprezentand profiturile nete ale afacerilor cu petrol sunt transferate in Fondul Norvegian al Petrolului. Acesta a fost infiintat cu zece ani in urma cu scopul de a amortiza socurile diminuarii preturilor petrolului. Acesta reprezinta insa si un fond de economii de care sa beneficieze si generatiile viitoare. Potrivit raportului anual al bancii centrale, publicat in urma cu cateva zile, in acest fond s-au acumulat 120 miliarde de dolari sau aproximativ 30.000 dolari pe cap de locuitor. Banii sunt investiti in act