Persoanele care mananca mult si tarziu - expuse la steatoza hepatica Stilul de viata modern are un impact din ce in ce mai mare asupra sanatatii. In ultima vreme, boli care apareau de regula la Persoanele care mananca mult si tarziu - expuse la steatoza hepatica
Stilul de viata modern are un impact din ce in ce mai mare asupra sanatatii. In ultima vreme, boli care apareau de regula la oameni in varsta se intalnesc tot mai frecvent la tineri. Persoane aparent sanatoase au probleme grave, care raman nediagnosticate pana in stadii in care nu mai e nimic de facut. Dr. Teodor Badescu, specialist gastroenterolog la Spitalul "Prof. Gerota", din Bucuresti, ne prezinta o afectiune care e diagnosticata din ce in ce mai des: steatoza hepatica sau incarcarea grasa a ficatului.
- Cum apare aceasta afectiune?
- Patologia e destul de raspandita, dar pana de curand o intalneam mai ales la marii consumatori de alcool, si in special la o varsta a maturitatii. De o vreme, a inceput sa fie diagnosticata la tineri, fara sa poata fi legata de alcoolism. Pacientul tipic este un supraponderal, cu sau fara diabet zaharat sau tensiune arteriala, dar obligatoriu cu o dislipidemie, adica o tulburare a nivelului si compozitiei lipidelor din sange - in acest caz, patologia poarta numele de steatohepatita sau ficat gras nonalcoolic.
- Care ar fi riscurile?
- Cea mai severa evolutie este spre ciroza. Pe intelesul tuturor, celula hepatica se transforma intr-un depozit de grasime si nu mai poate sa-si indeplineasca functia. O mare parte din ficat este scoasa din uz, este "blocata" cu lipide. Apar leziuni hepatice, se modifica arhitectura ficatului, sunt blocate vasele de sange, de unde apar hipertensiunea portala si restul suferintelor din ciroza.
- Exista semne de alarma?
- Din nefericire, ficatul nu doare intotdeauna. (Colecistul este acela care ne