Balbaiala cu restructurarea Executivului (de la doi vicepremieri la trei), impotenta premierului Nastase de a schimba ministrul justitiei ca si scena din Parlament cu lipsa noului ministru al justitiei de pe lista aprobata de Parlament, toate acestea puse cap la cap reflecta o grava criza de autoritate a Executivului roman.
Totul a inceput cu esecul planului anuntat public de Adrian Nastase de a-si alege doi vicepremieri, unul sa coordoneze ministerele economice, altul pe cele sociale, astfel ca el, premierul, sa se poata concentra asupra integrarii in UE.
Acest plan avea o logica organizatorica, dar el a fost demolat de presedintele Iliescu, care a tinut sa-si bage omul sau, pe Ioan Talpes, ca sa controleze integrarea si justitia.
Ca sa salveze aparentele, Iliescu a insistat mai tare ca oricand pe ideea ca premierul e acela autorizat de Constitutie sa-si formeze echipa de guvernare.
Dar nimeni in tara asta nu si-a inchipuit ca Nastase a fost acela care l-a selectionat pe Ioan Talpes ca al treilea vicepremier.
Avem de-a face cu o meteahna tipica a lui Iliescu: cu cat mai vartos subliniaza ca formarea guvernului e atributia exclusiva a premierului, cu atat mai adanc e bagat in alcatuirea lui.
Din nou, ca si in iarna 2003, Iliescu ii trage presul pe care calca premierul.
A urmat o perioada de impaciuire a celor doi, in care Nastase si-a putut face treaba de prim-ministru.
Dar acum Iliescu vrea iarasi sa se afirme ca number one.
In cazul Rodica Stanoiu, lezarea autoritatii premierului a aparut si mai flagrant in fata intregii tari. Rodica Stanoiu a refuzat sa-si dea demisia si n-a acceptat nici sa fie revocata. Asta a aflat-o presa din gura confidentului ei - prese-dintele Iliescu. Caz fara precedent in analele istorice ale vietii politice din Romania.