Inceperea reformei in sistemul romanesc de pensii a pus in alerta mediul de afaceri: companiile de asigurari isi manifesta interesul de a administra viitoarele fonduri de pensii, dar sunt nemultumite de forma actuala a legii, in timp ce angajatorii se confrunta deocamdata cu neclaritati fiscale si necesitatea unei noi politici de resurse umane.
Din punctul de vedere al autoritatilor, legislatia privind pilonul II (pensiile publice administrate privat) este gata sa intre in Guvern.
"Saptamana viitoare pilonul II va ajunge pentru o prima lectura la Guvern si apoi in 2-3 saptamani la Parlament. Sunt discutii cu oficialii FMI pe marginea acestuia, in conditiile in care eprezentantii Bancii Mondiale sustin acest sistem. Din discutiile pe care le vom avea insa in perioada urmatoare vom vedea exact ce vom avea de facut", a spus Ion Giurescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, la seminarul "Angajatorii, fata in fata cu pensiile private", organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Ziarul Financiar si ING Nederlanden Asigurari de Viata.
Giurescu a anuntat proiectul propune ridicarea limitei varstei de participare facultativa pentru persoanele care au deja un contract de munca pana la 45 de ani (fata de 35 cum era in forma anterioara a proiectului). De asemenea, mai nou s-a prevazut ca administratorii fondurilor publice sa fie supravegheati de o noua comisie, specializata pe fonduri de pensii, si nu de un departament din cadrul Comisiei de Supraveghere de Asigurarilor (CSA).
Nicolae Crisan, presedintele CSA, crede ca insa ca CSA va putea supraveghea si administratorii fondurilor de pensii publice administrate privat, nu numai administratorii fondurilor de pensii ocupationale, asa cum s-a prevazut.
"Departamentul de suprave