Tokes Laszlo si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) in dreapta, Marko Bela si UDMR in stinga. Unii de-o parte, ceilalti de alta. Aceasta imagine rupta a iesit in evidenta si cu ocazia manifestarilor de 15 martie din toata Transilvania, cind cele doua tabere s-au aratat si se arata tot mai dispuse sa dezbine maghiarimea din Romania, chiar cu riscul ca minoritatea maghiara sa nu mai atinga, prin reprezentantii ei politici, pragul necesar de 5 la suta pentru accederea in Parlamentul Romaniei.
Interesele maghiarimii, sacrificate de lideri orgoliosi
Tokes Laszlo si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) in dreapta, Marko Bela si UDMR in stinga. Unii de-o parte, ceilalti de alta. Aceasta imagine rupta a iesit in evidenta si cu ocazia manifestarilor de 15 martie din toata Transilvania, cind cele doua tabere s-au aratat si se arata tot mai dispuse sa dezbine maghiarimea din Romania, chiar cu riscul ca minoritatea maghiara sa nu mai atinga, prin reprezentantii ei politici, pragul necesar de 5 la suta pentru accederea in Parlamentul Romaniei. (M.S. Avram)
Ruptura dintre cele doua tabere a fost tot mai vizibila in timp si a culminat la inceputul anului trecut, la Satu Mare, la Congresul UDMR, cind Episcopului de Piatra Craiului i-a fost retrasa functia de presedinte onorific al Uniunii. Ca reactie la decizia UDMR, Tokes a pus bazele CNMT, acea structura foarte controversata care si-a propus ca obiectiv principal obtinerea autonomiei culturale si teritoriale a comunitatii maghiare. In incercarea de a convinge electoratul si de a-l atrage de partea sa, Tokes si sustinatorii sai au prezentat in culori cit se poate de cenusii soarta maghiarimii din Romania, criticind totodata in termeni duri UDMR si autoritatile de la Bucuresti, si chiar guvernul de la Budapesta. Principala acuza a radicalilor la adresa UDMR