Deficitul bugetului general consolidat s-a limitat anul trecut la echivalentul a 2,4% din Produsul Intern Brut, fata de obiectivul stabilit de 2,7%, a anuntat ieri oficial Ministerul Finantelor.
Potrivit datelor comunicate, deficitul a insumat 43.748,8 miliarde de lei. Finantele nu precizeaza ce valoare a PIB au luat in calcul. Raportand insa suma de 43.748,8 miliarde de lei la produsul intern brut de 1.890.778,3 miliarde de lei, calculat de Institutul National de Statistica, rezulta o pondere a deficitului bugetar in PIB inca si mai mica, de 2,3%.
Ministerul Finantelor a dat publicitatii executia bugetara pe 2003 cu mare intarziere, dupa ce datele aparusera in buletinele statistice ale INS si BNR.
Deficitul bugetar redus obtinut anul trecut a justificat presiuni din partea FMI ca in 2004 Finantele sa stabileasca o tinta inca si mai coborata, de pana la 1,7% din PIB. Discutiile urmeaza sa fie reluate luna viitoare.
In termeni nominali, soldul negativ al executiei bugetare pe anul trecut este cu 10,8% mai ridicat decat cel din 2002, majorarea fiind determinata, potrivit ministerului finantelor, de cresterea deficitului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pana la 7.138,1 miliarde de lei.
Alte componente care au inregistrat deficite semnificative au fost bugetul de stat (29.003 miliarde de lei) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (14.243 miliarde de lei) - fosta AND, al carei buget de venituri si cheltuieli este inclus in bugetul general consolidat.
In schimb, bugetul asigurarilor sociale de stat a consemnat un excedent de 1.769 miliarde de lei, iar fondul pentru asigurarile de somaj a avut un sold pozitiv de 2.610 miliarde de lei.
Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 566.476 miliarde de lei, iar cheltuielile au ins