Firmele cehe sunt pregatite sa participe la proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport din Romania, inclusiv la reabilitarea cailor ferate, modernizarea mijloacelor de transport si a sistemului de purificare a apei, a declarat ieri Vladimir Spidla, premierul Cehiei. El a mai spus, la Forumul oamenilor de afaceri din cele doua tari, ca producatorii si exportatorii cehi au capacitatea de a-si spori prezenta pe piata romaneasca. "Pentru Cehia, Romania este o piata de peste 20 milioane consumatori care nu e acoperita in totalitate. Suntem pregatiti sa livram diferite produse de consum si sa participam la modernizarea unor intreprinderi", a spus Spidla, citat de Mediafax.
Exportul romanesc in Cehia s-a ridicat, anul trecut, la 137 mil. $, in timp ce importul a depasit 344 mil. $. De altfel, pentru incurajarea comertului dintre cele doua tari, agentia ceha pentru promovarea comertului, CzechTrade, a deschis la inceputul acestei saptamani un birou la Bucuresti.
Premierul roman Adrian Nastase a sustinut necesitatea dezvoltarii relatiilor economice dintre cele doua tari, amintind ca, dupa 1990, cand Romania si Cehia s-au orientat in principal catre parteneri din Europa Occidentala, relatiile dintre cele doua tari au intrat in "colaps". Nastase le-a prezentat oamenilor de afaceri cehi oportunitatile de investitii aratand ca cele circa 10 mil. $, reprezentand investitiile directe cehe in Romania, nu reflecta potentialul existent. Premierul roman a apreciat ca o posibila explicatie pentru nivelul redus al investitiilor cehe ar putea fi istoria nereusita a unei astfel de investitii. Este vorba despre privatizarea societatii Tepro Iasi care, in 1998, a fost cumparata de firma ceha Zelezarny Veseli. Doi ani mai tarziu, contractul a fost anulat ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate de cumparator. georgiana.stavarache@zf.ro @N_