In scopul pastrarii traditiilor de ospetie la romani, o asociatie din Capitala a facut primii pasi pentru inaugurarea unor muzee tip han, in care turistul sa cunoasca aspecte legate de traditia In scopul pastrarii traditiilor de ospetie la romani, o asociatie din Capitala a facut primii pasi pentru inaugurarea unor muzee tip han, in care turistul sa cunoasca aspecte legate de traditia locala, sa guste bucate specifice si sa primeasca gazduire peste noapte. In vara, vor fi deschise primele doua filiale ale "muzeului ospetiei", una la Bucuresti si alta la Botosani. Acestea, explica initiatorul I.C.Rogojanu, vor avea drept scop "punerea in valoare a traditiilor ospetiei, in corelare cu particularitatile culturale, religioase, istorice locale". Va fi "acoperit" nu numai specificul romanesc, dar si cel al minoritatilor traditionale - unguri, macedoneni, albanezi, rusi etc. "Se reconstituie spatii de gazduire "in viu", asa cum erau ele altadata", spune Rogojanu. Turistul, dupa ce afla la fata locului in ce consta unicitatea zonei, este poftit sa guste fasole facaluita, sarmalute in foi de vita, covrigi, chiftele maruntele sau castraveciori acri, totul udat de vin alb sau rosu, ori cafelute "dupa o reteta romaneasca". La cerere, oaspetii pot afla informatii si despre istoricul preparatelor. Se intentioneaza ca tarifele sa fie cat mai suportabile. O buna parte din muzeele-hanuri vor fi localizate in pensiuni agroturistice din zone unde s-au pastrat obiceiuri si meserii din trecut, dar si in preajma lacasurilor religioase. In vechime, trecatorii erau gazduiti la manastiri, calugarii arhondari putand fi considerati primii "hotelieri" de pe plaiurile romanesti. Daca locatia din Bucuresti a primului muzeu de acest tip ramane deocamdata secreta, in Botosani hanul se va deschide in Vorona, comuna unde exista vechi lacasuri de cult, colectie de obiecte bisericesti cu valoare de pa