Chiar daca dovezile sint elocvente, astfel de studii sint privite cu scepticism in lumea occidentala, desi vinovatii sint doar rudele indepartate ale omului modern. Pentru multi europeni este aproape de neconceput ca locurile unde astazi se inalta restaurante luxoase erau cindva adaposturi primitive, in care, ocazional, se servea la cina friptura de om. (K.J.)
Macelarul din gura pesterii
Cel mai important sit european unde s-au gasit dovezi ale canibalismului preistoric se afla in nordul Spaniei, la Sierra de Atapuerca. Lucrarile de excavare care se desfasoara la pestera Gran Dolina atesta ca, in urma cu 800.000 de ani, acolo traiau hominizi care ar putea fi o noua specie de stramosi ai omului modern, numiti Homo antecessor. Oasele acestor hominizi au fost gasite amestecate cu unelte din piatra si ramasite ale unor animale: caprioare, bizoni si rinoceri.
Provenite de la sase indivizi, cele 92 de fragmente de oase poarta urme clare ale faptului ca trupurile respective au fost devorate. Semnele lasate de uneltele din piatra arata ca victimele au fost jupuite, transate si dezosate. Teasta si oasele lungi au fost si ele sparte, astfel incit sa se poata consuma creierul si maduva. Dovada de netagaduit ca hominizii au fost mincati este aceea ca numeroasele oase de animale gasite la Gran Dolina poarta aceleasi urme lasate de satirul din piatra al macelarului preistoric.
Neanderthalienii canibali din Croatia
Problema canibalismului printre locuitorii de data mai recenta ai continentului european, Neanderthalienii, care traiau pe aceste meleaguri in urma cu 150.000 - 35.000 de ani, s-a pus inca de la sfirsitul secolului al 19-lea, cind a fost descoperit situl de la Krapina, in Croatia. In nisipul de pe fundul pesterii s-au gasit ramasitele a 20 de oameni de Neanderthal, care pastreaza si ele semnele procesarii cu unelte primitive. @