Fortele de mentinere a pacii ale NATO au luat masuri extraordinare de securitate prin ridicarea de bariere si fixarea de puncte de control, pentru a preveni tulburarile care ar fi putut surveni cu ocazia funeraliilor a doi copii, de etnie albaneza, care s-au inecat in urma cu citeva zile si a caror moarte a fost unul dintre motivele confruntarilor cu membri ai minoritatii sirbe din Kosovo. Funeraliile, la
Fortele de mentinere a pacii ale NATO au luat masuri extraordinare de securitate prin ridicarea de bariere si fixarea de puncte de control, pentru a preveni tulburarile care ar fi putut surveni cu ocazia funeraliilor a doi copii, de etnie albaneza, care s-au inecat in urma cu citeva zile si a caror moarte a fost unul dintre motivele confruntarilor cu membri ai minoritatii sirbe din Kosovo. Funeraliile, la care au participat mii de persoane, s-au desfasurat intr-o atmosfera calma, dar unii comentatori se tem ca e vorba de linistea dinaintea furtunii.
In ultimele zile, in fiecare localitate din provincia Kosovo in care traiesc etnici sirbi au avut loc violente ale membrilor majoritatii albaneze, fiind incendiate cel putin sapte sate locuite de sirbi si 25 de edificii religioase ortodoxe. Cel putin 3.600 de de sirbi sau tigani au fost fortati sa plece sau evacuati de KFOR din propriile case pentru a le salva viata. Guvernul de la Belgrad a decretat ziua de ieri zi de doliu national, ?din cauza noului pogrom impotriva sirbilor din Kosovo?.
Ipoteza lansata de etnicii albanezi, potrivit careia cei doi copii au fost impinsi in riul Ibar de catre sirbi, nu a fost insa confirmata de ONU. Potrivit sefului politiei Misiunii ONU in Kosovo, Barry Polin, marturia depusa de un copil albanez, care sustine ca a fost martor al evenimentelor, nu a putut fi confirmata. (R.P.)
Purificare etnica
Teoria avansata de mai multi oficiali ai NATO, potrivi