Cum sa muti cititul in televizor!
Luni 8 martie, canalul Cultural al televiziunii publice a lansat o mica emisiune cotidiana intitulata Cartea. Cotidiana vrea sa insemne de luni pina vineri, deci in zilele de lucru. Mica – pentru ca n-are decit cinci minute. Se difuzeaza de doua ori in „prime time“, la 7.40 dimineata si la 17.50 seara, cu inca una sau doua reluari catre miezul noptii sau mai tirziu, in functie de lungimea filmelor si a pieselor de teatru programate la acele ore.
Cind noua directoare a TVR Cultural, Daniela Zeca, mi-a facut invitatia de a realiza atare mica emisiune despre carti, am acceptat fara multe ezitari. Din mai multe motive.
Intii, pentru ca postul arata de la o vreme incoace din ce in ce mai bine – sau… binisor! –, dupa ce pornise cam dezastruos. La vremea respectiva, Observatorul cultural a spus ce era de spus. Directoarea de atunci, Beatrice Comanescu, a tinut la un moment dat sa stam de vorba despre inceputurile operatiunii si i-am oferit, fara menajamente, aceeasi evaluare.
Intrebarii de tatonare legate de un eventual proiect de emisiune i-am raspuns cu un precaut „Sa mai vedem!“. Au aparut apoi, anotimp dupa anotimp, figuri noi de realizatori, intre care Gabriel Rusu, Bogdan Ghiu, Carmen Croitoru, Vladimir Simon, Cristina Modreanu, Horia Girbea, cu emisiuni care uneori le-au reusit, alteori mai putin, insa – indubutabil – nivelul a crescut. Au contribuit si reluarile de montari teatrale de calitate, si filmele mai vechi, „de cinemateca“. Pe colegii „moderatori“ care m-au solicitat – intre care si Daniela Zeca, pina de curind realizatoare a unui agreabil Ceva de citit – nu i-am mai refuzat si n-am regretat (o singura exceptie: talk-show-ul in care, impreuna cu doamna Magdalena Boiangiu, fara sa fi fost preveniti, ne-am trezit alaturi de… Sergiu Nicolaescu!; imprejurarea a prilejuit confruntari despre