- Raportul Ministerului Muncii pe ultimii trei ani arata o crestere a salariului minim, raportat la salariul mediu pe economie. Cu mici exceptii, salariile in Romania ajung sa se uniformizeze, indiferent de calificare sau locul de munca. Cum comentati acest fenomen?
- Se poate spune ca, in toata aceasta perioada, guvernul a avut o politica de crestere a salariului minim pe economie, ceea ce era firesc pentru a asigura minimul de trai decent. Faptul ca in acest moment salariul minim a ajuns la aproape 40 la suta din salariul mediu brut este destul de rezonabil. Salariul minim este rezultatul unei decizii politice, care, totusi, tine cont si de realitatile economice; salariul mediu pe economie este influentat de negocierile directe, la nivel de ramura sau la nivel de unitati, intre angajati si angajatori. Guvernul nu se amesteca in nici un fel.
- Patronii se plang ca fiscalitatea excesiva nu le permite cresterea salariilor angajatilor. Salariul mediu nu poate tine pasul cu cresterea salariului minim, datorita impozitelor.
- Intr-adevar, cotele de impozitare reprezinta o forma de interventie a statului in economie si probabil ca aveti dreptate... Sistemul actual de impozite probabil ca va fi modificat in anii urmatori. Principala tema de dezbateri in ceea ce priveste forta de munca nu mai este Codul muncii (raporturile de munca incep sa fie acceptate), ci fiscalitatea pe forta de munca. Oricum, pe forta de munca am mai redus fiscalitatea. La inceputul mandatului actualului guvern, fiscalitatea era de 62 la suta, iar acum este de 48,5 la suta, deci a scazut cu aproape 12 puncte procentuale. Au scazut contributiile la pensii, la somaj, sanatate, contributia pentru persoanele cu handicap....
- Vorbiti de contributiile la bugetele sociale, impozitul la bugetul de stat n-a scazut cu nimic.
- Taxele la bugetul de stat tin de Ministerul de Fi