In functie de preferintele beneficiarilor si de posibilitatile tehnice de modificare a peretilor spre interior, loggia inchisa poate functiona fie ca extensie a camerei de apartenenta, fie ca incapere independenta. Uzual, loggia este convertita in sector de studiu, loc de conversatie si lectura, zona de tip bar, loc de luat masa etc. sau pur si simplu participa la extinderea vizuala a incaperii si la optimizarea iluminarii naturale.
In cazul unei loggii generoase, este favorizata o refunctionalizare radicala, inclusa intr-un proiect complex de reorganizare si dotare a spatiului locuintei. Astfel, loggia poate fi amenajata ca incapere de fittness, bucatarie sau camera de baie.
Inchiderea spatiului se realizeaza cu geam termopan si timplarie cu rupere termica, din aluminiu, P.V.C. sau lemn stratificat. Obligatorii sint si operatiunile de izolare termica si fonica, de hidroizolare si, eventual, de incalzire a spatiului cu elementi radianti din otel sau aluminiu.
Pentru a se crea un climat optim si pentru a se evita problemele specifice legate de aparitia condensului, lucrarile de termoizolare necesita o executie ireprosabila, aplicata peretilor, pardoselii si tavanului. Se utilizeaza materiale ce au proprietatea de inmagazinare a aerului: polistiren extrudat, vata minerala sau B.C.A. subtire. Pentru termoizolarea pardoselii se aplica un strat de polistiren (minimum 3 cm grosime) sub sapa nou turnata. Este recomandat ca tratamentul de hidroizolare sa se continue cu aproximativ 30 cm in spatiul camerei. Exista pe piata un material special pentru sapa, cu o compozitie ce include granule de polistiren, eliminind necesitatea stratului de termoizolare.
In cazul loggiilor delimitate de grilaj metalic sau geam securizat, este indicata zidirea unui parapet din B.C.A. si tencuiala cu plasa rabitz - evitindu-se aparitia crapaturilor.