Industria prelucrarii carnii are, in momentul de fata, capacitati triple de productie fata de consumul intern al Romaniei, spune Sorin Minea, noul presedinte al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie ce grupeaza producatorii de profil.
Anul trecut pe piata mezelurilor au activat circa 1.400 de producatori care si-au impartit o piata de circa 130.000 de tone cu o valoare de 260 de milioane de euro. "Dupa '89 foarte multi s-au lansat in afaceri cu mezeluri pentru ca romanul este un mare consumator de astfel de produse. Industria a explodat, dar acum sunt deja mult prea multi pe piata. Consumul intern poate fi sustinut de 6-7 firme mari iar anul trecut circa 60% din consum a fost asigurat de patru mari producatori. Pe de alta parte numai circa 20 din producatorii de mezeluri ar putea face fata unei concurete cu produsele din UE", sustine Minea, care este si presedintele Angst Ro.
Minea spune ca, in acest an, mari producatori mondiali vor incerca sa intre pe piata romaneasca iar miscarile de genul preluarii brandului Gourmet de catre Caroli se vor inmulti. "Nume mari de afara vor incerca sa cumpere nu atat capacitati de productie cat produse cu o pozitionare cat mai buna pe piata", afirma presedintele ARC.
La sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an cativa mari producatori de mezeluri s-au lansat in productia si comercializarea de mezeluri crud-uscate, ultima moda in materie de mezeluri. "Daca o afacere merge bine cum este cea a produselor crud-uscate se gasesc alti 10 producatori care sa faca si ei acelasi lucru si astfel apar dereglari pe piata iar in final acele produse nu mai au cautare", sustine presedintele ARC.
Minea spune ca unul dintre obiectivele imediate ale ARC este mentinerea taxei vamale 0 la piesele de porc, urmat de scaderea TVA-ului pentru produse alimentare de la 19% in prezent la