Interviu cu Excelenta Sa Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti - Domnule ambasador, Marea Britanie este unul dintre principalii sustinatori ai Romaniei in vederea integrarii europene. Cum se manifesta, concret, acest sprijin?
- Sprijinul violatabritanic pentru Romania exista si in plan politic, si in plan practic. Vizita in Romania a lui Tony Blair, in mai 1999, a fost un eveniment-cheie, pentru ca a schimbat si politica Marii Britanii, si cea europeana. Tony Blair a fost primul lider european care a sprijinit clar deschiderea negocierilor cu Romania si acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului 1999. Dupa aceasta, politica Marii Britanii nu s-a schimbat deloc in ceea ce priveste sprijinul acordat Romaniei. Exista doua date-cheie: aderarea Romaniei la UE in ianuarie 2007 si incheierea negocierilor in 2004. Marea Britanie a sprijinit concluziile Consiliului European din 2003 si, in ciuda controverselor recente, politica noastra nu s-a schimbat. Dar Raportul european este important, pentru ca este esential pentru Romania sa continue si sa accelereze procesul de reforma in domeniul economiei, administratiei si justitiei. - Exista chiar consilieri britanici implicati in sprijinirea procesului de reforma din Romania.
- Este adevarat, Marea Britanie are 25 de consilieri care lucreaza pentru Guvernul Romaniei, in toate domeniile importante. Aproape la fiecare minister aveam 1-2 experti britanici. Noi oferim consiliere, dar in final totul depinde de Romania. Sunt multi oficiali romani care lucreaza intensiv, energic, dar sunt si unii care nu sunt atat de activi. In fond, este vorba de intreaga societate romana. Oamenii trebuie sa actioneze pentru binele Romaniei, nu pentru cel personal, cum fac unii.
- Unul dintre cele mai sensibile capitole de negociere este cel privind Justitia si Afacerile Interne. Care credeti ca sunt principalel