Usturoiul se aduce din China, iar sarea din Bulgaria Peste 50 la suta din materiile prime necesare procesarii carnii sunt importate deoarece oferta indigena nu este nici de calitate si nici la preturi avantajoase, afirma reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC). "Oferta pe piata romaneasca este insuficienta din punct de vedere cantitativ, iar in ce priveste raportul calitate/pret, oferta din import este mult mai buna. Ca urmare, procesatorii romani prefera sa-si aduca materia prima din Germania, Franta, Austria sau Olanda", spune Mihai Visan, director executiv ARC. El a dat ca exemplu procentajul de grasime in carnea de porc, aratand ca, in timp ce in tarile UE acesta este de numai 10 suta, in Romania este de trei ori mai mare. "Noi aducem materia prima - carnea de porc - in proportie de 100% din import, din state ale Uniunii Europene, dar si din Canada. Pana si usturoiul il luam din China, pentru ca e mai bun si mai ieftin, iar sarea o luam din Bulgaria, pentru ca cea de la noi are nisip si nu ne putem permite sa alteram calitatea produselor noastre. Condimentele le aducem din Austria", ne-a declarat Gheorghe Naghi, director general Aldis SRL. Un alt argument in favoarea importurilor respective este acela ca evolutia pietei face consumatorii din ce in ce mai pretentiosi. "Daca nu am apela la importuri, retetele ar avea de suferit, iar clientii au devenit mai exigenti. Unii proprietari de magazine refuza sa achizitioneze marfa de la noi daca aceasta are un strat de grasime mai gros cu cativa milimetri, pentru ca ar ramane cu ea nevanduta, in galantare. O alta problema este ca in Romania nu exista inca un sistem de clasificare a carcasei de porc, asa cum este in UE, prin care, in functie de continutul de grasime, pretul kilogramului de carcasa sa fie diferit ", afirma si Claudiu Ciuciureanu, director la Principal Construct, societate care detine doua fabrici