Marile corporatii din Romania sint responsabile in mare masura de cresterea deficitului balantei de cont curent, intrucit in cazul lor, importul este considerat mult mai avantajos ca urmare a accesului mai facil la rezervele valutare, e de parere ministrul delegat pentru comert, Eugen Dijmarescu. ?Exportatorii romani au acces greu si scump la rezervele de euro de pe piata valutara, garantiile cerute de banci fiind mai mari decit in cazul multinationalelor?, a afirmat Dijmarescu. El a mai spus ca in actuala structura de productie si consum, economia romaneasca e dominata de un ridicat grad de vulnerabilitate la stocurile externe - pe de o parte, exportul este dependent de preturile externe, dupa cum economia interna este sensibila la toate influentele conjuncturale din miscarea internationala a preturilor.
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca banca centrala nu se va lasa influentata de nemultumirile exportatorilor, ci isi va urmari, cu incapatinare, obiectivul de temperare a inflatiei.
BNR nu are de gind sa devalorizeze leul de dragul exportului
?Se inchide un capitol din istoria Romaniei, in care am utilizat cursul de schimb ca o corectie... Exportatorii nu vor mai fi stimulati prin curs. Ne vom face rolul de banca centrala, de stapinire a inflatiei. O parte din avantajele pe care le-au avut exportatorii au disparut sau sint pe cale sa dispara?, a spus Isarescu, indemnind spre gasirea unor instrumente de politica vamala si comerciala care sa stimuleze exporturile. in batalia pentru coborirea ratei inflatiei la nivelurile cerute de aderarea la UE, BNR ar putea sa apese pe pedala aprecierii leului, a avertizat Isarescu. ?Daca am lasa cursul sa se aprecieze mai mult, o apreciere prea puternica ar da pietei sentimentul ca moneda are vigoare, ar cobori rata inflatiei, dar i-am afecta pe exportatori?, a avertizat Isarescu.