Petrom, Electrica, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Toate incet incet ii aluneca statului roman din mana catre investitorii privati si odata cu schimbarea formei de proprietate si a managementului, se vor pregati de plecare zeci de mii de oameni in urmatoarea perioada de timp. Petrom, una dintre putinele surse de profit pentru statul roman, are un efectiv prea numeros, de peste 57.000 angajati, pentru o companie cu o cifra de afaceri de 2,2 mld. $. La volumul actual de afaceri, compania ar trebui sa nu aiba mai mult de 15.000 de angajati, daca privim la companiile din Europa Centrala si de Est, ceea ce inseamna reducerea in timp a personalului actual cu 45.000 de oameni. De la Distrigazuri, unii investitori aflati in cursa pentru preluarea pachetului majoritar afirma ca ar trebui pastrati la volumul actual de afaceri maxim 1.000 de angajati, ceea ce ar insemna disponibilizarea a aproximativ 17.000 angajati de la cele doua distributii de gaze. Electrica nu pare sa aiba asemenea probleme de personal supradimensionat astfel ca numarul de disponibilizari ar putea fi de pana la 60.000 de angajati pentru Petrom si cele doua distributii de gaze odata cu trecerea in proprietate privata.
Mai trebuie spus, ca salariatii Petrom, Electrica si ai Distrigazurilor se numara printre cei mai bine platiti bugetari, si care pot accesa cu usurinta credite. Plecarea acestora din fostele companii de stat va da fara indoiala emotii si bancherilor, care au mizat pe veniturile mari si sigure inregistrate in acest sector.
Potrivit ministrului, Electrica, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, dupa rezultatele preliminare raportate pentru 2003, este o societate care a fost deja reorganizata in opt filiale si restructurata. "Mii de angajati care citeau contoarele la Electrica au fost disponibilizati, care incarcau astfel nota de plata", afirma la incep