Marele nostru poet Octavian Goga a scris: "As vrea spre mine ca sa vii/ Din alte zari senine, In dimineata de Florii/ Sa ma cunun cu tine!". Criticii au observat: "Cum, domnule, el nu stia ca in Postul Mare si implicit de Florii, nu se fac cununii? " Poate ca stia, dar a facut-o pentru folos liric si licenta lui poetica a intrat in istorie.
Asa ca, de Florii, ma gandesc totdeauna la Goga, dar si la Terence Reese care, nu stiu daca de Florii sau de Rusalii, dupa o deschidere adversa de 1 Cupa a intervenit cu 1 FA. Contra si pas general. Ce avea Reese? D-10 in cinci la caro, iar in rest de la sesar in jos. Partenerul sau avea R-D-10 in cinci la trefla si doi nouari. Evident ca Reese n-a facut nici o levata si a fost penalizat cu 1300 de puncte. In sala cealalta, coechipierii au reusit 7 FA vulnerabil adica 2200 de puncte. Total 14 IMP pentru echipa englezului de aur. Si la 6 FA, ei tot scriau 5 IMP de partea lor.
Dar, intr-o buna zi, i-a venit si lui Terence Reese randul sa o pateasca. Se afla in Sud in dona din diagrama. Dupa deschiderea in Vest cu 1 Cupa, Nord a intervenit cu 2 trefle. Est a licitat absolut naucitor: 2 FA. La care Reese a pasat. Au urmat 3 FA din Vest, 4 Trefle din fata si Est liciteaza 4 Cupe. Reese a contrat. Pe orice atac, E-V sunt castigatori. Licitatia mincinoasa a Estului i-a impiedicat pe N-S sa-si mentioneze culoarea de pica fitata 6-4 si i-a facut sa rateze chiar marele slem de pica. Cel mic este imparabil, oricum.
La 7 Pici, pe atac de, sa zicem, Dama de caro, se ia cu Asul, se taie doua trefle venind pe masa cu atu (Asul de trefla cade). Suntem in mana, ultimul atu, venire pe masa la cu tai la treflele mari.
Interesant ca in celalta sala, s-au jucat 5 Pici pe N-S, dar declarantul, aflat in pozitia Sud a lui Reese, a reusit sa cada de douaori jucand la D-V seci la trefla si nu la A