Vinul de buturuga contine substante cancerigene - avertizeaza Aurelia Visinescu, oenolog Are 34 de ani si meseria ei este vinul. Aurelia Visinescu a mers la Horticultura, pentru ca ii placeau Vinul de buturuga contine substante cancerigene
- avertizeaza Aurelia Visinescu, oenolog
Are 34 de ani si meseria ei este vinul. Aurelia Visinescu a mers la Horticultura, pentru ca ii placeau florile, dar pe parcurs si-a schimbat optiunea si a ajuns oenolog. A lucrat mai intai la Vinexport, cu stagii in Africa de Sud si in Australia; acum este director de productie la unul din marii producatori interni. La noi, a fost primul vinificator care si-a pus semnatura pe etichetele de vin Prahova Valley, in semn de garant al calitatii. "Autograful", usor oblic, atrage atentia: Aurelia primeste mesaje din intreaga lume, de la necunoscuti care tin sa-i spuna ca le-a placut vinul "crescut" de ea.
- Cat sambure de adevar exista in legenda ca Burebista a dat foc la vie ca sa starpeasca excesele bahice?
- Eu stiam ca a pus foc fiindca vinul era asa de bun, ca toti cotropitorii veneau incoace dupa el.
- Ce inseamna vinificator?
- Vinificatorul e un fel de guru - ca tot e termenul asta in actualitate, e facatorul de vinuri. E profesionistul care are viziunea de ansamblu, pornind de la ciorchinii din vie pana cand se pune sticla pe raft. E multa munca, include tot ce e legat de partea de management, dar e si cupajare, deci foarte multa creatie...
- Cupajarea insemnand...?
- Cand "amestec" doua variante din acelasi vin, trebuie sa-mi iasa ceva mai bun. Sa luam, de exemplu, vinul pe care-l maturez in baric: dupa 12 luni, extrage foarte mult din esenta lemnului. Asa ca ii adaug vin fructuos, proaspat, care, in combinatie cu compexitatea si vanilia din butoi, sa dea rezultatul perfect: nici amar, nici acid, nici astringent, nici subtire, nic