Peste o suta de mii de vizitatori, 2.084 de standuri din 30 de tari, 2.360 de jurnalisti acreditati din 19 tari, 1.200 de lecturi si dezbateri la care au participat scriitori, publicisti, artisti si politicieni din Europa, Asia si America.
Editia 2004 a Tirgului de la Leipzig (24-28 martie) a insemnat, totusi, mai mult decit acest simplu bilant rezumat in citeva cifre semnificative. A fost, in primul rind, o platforma a dialogului Est-Vest, un forum de discutii intre intelectuali si un loc de intilnire intre scriitori si publicul cititor. In acelasi timp, Leipzig-ul a fost si locul unde s-a petrecut un incident politic neplacut, care a perturbat tocmai deschiderea festiva: vicepresedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Solomon Korn, si alte persoane prezente in sala de concerte „Gewandhaus“ s-au ridicat si au plecat in semn de protest fata de asertiunile Sandrei Kalniete, sefa diplomatiei din Letonia. Sugerind o echivalenta indrazneata intre Gulag si Holocaust, Kalniete s-a deplasat pe terenul contestatarilor unicitatii genocidului nazist, apropiindu-se astfel de schema interpretarilor revizioniste si negationiste.
La festivitatea de deschidere a mai luat cuvintul presedintele PEN-Club-ului International, scriitorul ceh Jiri Grusa, care a vorbit despre relatiile dintre asa-numita Europa „veche“ si cea „noua“, reliefind necesitatea adoptarii Constitutiei europene. De altfel, Grusa a fost distins anul acesta si cu premiul special al salonului de carte.
O alta prezenta remarcabila la tirg a fost cea a romancierului roman exilat in Statele Unite, Norman Manea, care a citit la Leipzig din volumul sau memorialistic Intoarcerea huliganului. De asemenea, Manea a participat la o dezbatere in cursul careia s-a referit si la recrudescenta antisemitismului in Romania. Daca in tara cei mai multi comentatori au evitat sa discute mai