Producatorul de energie nucleara Nuclearelectrica are de ales intre cinci firme de consultanta financiara pe cea va fi consultantul financiar pentru Unitatea III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Castigatorul cursei ar putea fi desemnat de catre Nuclearelectrica in urma negocierilor pana la finele primului semestru.
Valoarea proiectului Unitatii III a centralei de la Cernavoda este estimata la aproximativ 1 mld. $, iar cea a contractului de consultanta financiara la cateva sute de mii de dolari.
"Au fost primite cinci documentatii de calificare din partea unor firme de consultanta si speram ca pana la finele primului semestru sa stabilim cine va fi.
Unitatea III a centralei de la Cernavoda. Plata consultantului va fi facuta din fonduri speciale de la bugetul de stat", au precizat sursele citate, care nu au dezvaluit firmele implicate. De obicei, de aceste contracte de consultanta financiara sunt interesate marile companiile de consultanta si audit, printre care si cele din Big 4 (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst&Young si KPMG).
Consultantul va avea ca sarcini, printre altele, sa revizuiasca studiul de fezabilitate realizat anul trecut, de a gasi solutia optima de finantare fara sa angajeze garantia suverana a statului, dar si de a gasi partenerii pentru finantarea proiectului.
In luna decembrie a anului trecut, Nuclearelectrica a solicitat oferte din partea mai multor banci de investitii si firme de servicii financiare pentru consultanta financiara a proiectului.
Centrala de la Cernavoda este prevazuta cu cinci reactoare nucleare de tip CANDU, de conceptie canadiana, din care numai unul este operational din 1996. Cu o putere instalata de peste 700 MW, Unitatea I a centralei asigura o pondere de 11% din productia nationala d