- Social - nr. 67 / 6 Aprilie, 2004 Carne, in special carnea de miel: la carnea carcasa - existenta stampilei de control sanitar-veterinar; carnea proaspata are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete cand este pipaita; carnea sa aiba consistenta ferma si elastica atat la suprafata, cat si in sectiune; la apasare cu degetul _ urma revine repede. Ouale de consum: sa aiba marcata data ouatului (zi/luna/an); coaja intreaga, curata, fara fisuri; la spargerea oului albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus; miros si gust caracteristice; inainte de folosire, ouale se recomanda sa fie spalate, deoarece de pe coaja pot patrunde in mancare microorganisme daunatoare sanatatii. Vopsea de oua: vopselele sa fie procurate doar din magazine autorizate, insotite de bonul de cumparare; vopsirea oualor se face numai cu coloranti alimentari avizati de Ministerul Sanatatii, deci pe plicul cu vopsea de oua trebuie sa fie inscrise informatiile: denumire producator, importator/distribuitor, adresa, denumire produs, compozitia/ingrediente, numarul avizului MS, modul de utilizare, numarul de oua pentru care se utilizeaza continutul plicului, grame/plic, termenul de valabilitate; se recomanda sa nu se consume ouale fisurate in timpul fierberii, la care vopseaua a patruns in interior, colorand albusul. Produse zaharoase si ciocolata (inclusiv specialitati de ciocolata): trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specifice; halvaua trebuie sa aiba structura fibroasa, fina si uniforma, sa se rupa usor si sa nu se faramiteze la taiere; nu se admit pentru consumul uman produsele zaharoase, ciocolata, halvaua, nuga, halvita, rahatul - rancede, mucegaite, fermentate, cu gust sau miros ne