Născută la 2 aprilie 1950, la Tchöran, în Carintia (Austria), Lilian Faschinger a făcut studii de anglistică şi istorie la Universitatea din Graz, şi apoi a predat, în calitate de profesor asociat şi în prestigioase universităţi americane: Dickinson College (Pennsylvania), Darfmouth College (New Hampshire) sau Washington College (St.Louis). Dar adevărata sa chemare s-a dovedit a fi literatura. Edituri cunoscute i-au publicat în original sau în traducere romanele: Selbfaulöser (Autodesprindere), 1983; Die neue Sheherazade (Noua Şeherezadă), 1989; Lustspiel (Comedie), 1989; Frau mit drei Flugzeuge (Femeie cu trei avioane), 1993; Ortsfremd (Străin de lac), 1994; Sprünge (Salturi), 1994; Wiener Passion (Pasiune vieneză), 1994; Paarweise (Perechi), 2002.
În calitate de poetă, Lilian Faschinger a fost răsplătită, printre altele, cu prestigiosul premiu Klagenfurt. Este şi autoare a mai multor scenarii şi piese de teatru.
Romanul Magdalena Sünderin (Picătoasa Magdalena), a cărui primă ediţie a apărut în 1995, a fost de atunci tradus şi publicat în şaisprezece ţări. Cunoscutul cotidian britanic “The Guardian” l-a caracterizat drept “O admirabilă înlănţuire de pasiuni, umor şi fabulaţie” iar “Washington Post’’ a scris despre el că e “o perfectă punere în scenă a unei acţiuni surprinzătoare care intrigă şi încântă.”
Publicăm în aceste pagini un fragment din romanul în curs de apariţie la Editura Vivaldi.
Nu există ceva mai plicticos decât discuţiile din aşa-numitele cercuri intelectuale, ceva mai ucigător decât ambianţa pe care şi-o creează ele. Cine a văzut o dată o casă artistic mobilată, a văzut tot. Cine a înfulecat o singură masă artistic pregătită, le-a înghiţit pe toate. Conversaţia amatorilor de artă e alcătuită din componente dinainte pregătite şi normate şi orice intervenţie neaştepta